Gemeente Renkum wordt eerste ‘smart city’ in Nederland die slimme, lantaarnpalen multifunctioneel maakt voor het opladen van elektrische auto’s

Utrecht, 16 September 2021 – De gemeente Renkum is na de vervanging van haar openbare verlichting door duurzame, energie besparende lantaarnpalen klaar om de vervolgstap te zetten om ook elektrische auto’s hieraan te kunnen opladen. Het project is mogelijk gemaakt door de samenwerking van de bedrijven Primevest, Dutch Charge, Nedal en CityTec. Renkum is daarmee de eerste gemeente in Nederland die profiteert van de voordelen van deze innovatieve en duurzame straatverlichting die ook andere functies, zoals sensoren (vanuit de Omgevingswet) en laadpunten voor elektrische auto’s, bij elkaar kan brengen.
De eerste slimme “laadlantaarn” in Nederland wordt vandaag symbolisch overhandigd aan wethouder Joa Maouche van de gemeente Renkum (o.a. Klimaat en Duurzaamheid) tijdens “De Slimme Stad van Morgen begint Vandaag”, een congres dat georganiseerd is door Vastgoedmarkt.

IMG 1648 optPersmoment 2

Marc Speijer Algemeen Directeur CityTec: “Door een lantaarnpaal multifunctioneel te maken die naadloos opgaat in het bestaande straatbeeld, bieden wij tevens een oplossing tegen de ‘verrommeling’ van de openbare ruimte dat ontstaat door steeds meer objecten erbij te plaatsen in plaats van te integreren in hetgeen er al staat. Onze partners Primevest, Dutch Charge en Nedal zijn ook ingesprongen op deze ontwikkelingen en leveren complete CityCharge laadlantaarns waarin modules voor elektrisch laden en, in de toekomst, ook IoT (Internet of Things), en 5G kunnen worden geïntegreerd. Door deze integratie wordt met deze moderne lantaarnpalen ook een extra bijdrage geleverd aan de duurzaamheidsdoelstellingen, zoals besparing op grondstoffen en minder verkeersbewegingen door efficiënter beheer, waarmee aanvullend bijgedragen wordt aan de gestelde eisen uit het Klimaat Akkoord.”

Wethouder Klimaat en Duurzaamheid Joa Maouche: “De gemeente Renkum heeft nagenoeg alle 6.300 lichtpunten in de gemeente vervangen door duurzame lantaarnpalen. In het najaar worden de eerste laadlantaarns toegevoegd, die geïntegreerd worden in het straatbeeld. Met deze nieuwe functie ontstaat er een nieuwe vorm van straatverlichting die daadwerkelijk ‘slim’ is. We zijn blij dat wij als gemeente hebben kunnen bijdragen aan deze ontwikkeling die meer gemeenten kan helpen met het behalen van hun duurzaamheid doelstellingen en de verrommeling van de openbare ruimte tegen gaat”.

Slimme straatverlichting en verduurzaming gaan hand in hand

Primevest is samen met Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) in dit toekomstperspectief gesprongen en heeft het Smart City Nederland initiatief ontwikkeld. Dit model heeft als doel gemeenten te helpen bij de financiering, verduurzaming en vernieuwing van hun openbare verlichting en zo de transitie naar een slimme stad te versnellen. 

Marc Speijer voegt toe: “Renkum is met de ingebruikname van deze multifunctionele en duurzame infrastructuur niet alleen een pionier maar ook de eerste ‘smart city’ in ons land die openbare verlichting en laden van elektrische auto’s op deze wijze combineert. Wij verwachten dat andere gemeenten snel zullen volgen.”

“In Nederland is er sprake van een enorme exponentiele groei in laadbehoefte en zouden er in 2030 ruim 1,7 miljoen laadpunten gerealiseerd moeten zijn. Momenteel worden er slechts 45 laadpunten per dag uitgerold terwijl het dagelijkse totaal 600 zou moeten bedragen om aan de vraag te voldoen. Als dit tempo niet omhooggaat, zullen de klimaatdoelen van Nederland in 2030 niet worden gehaald.”

“Gemeentes moeten voldoen aan het Klimaatakkoord door in 2030 een reductie van tenminste 50 procent in hun eigen energieverbruik te realiseren en een vergelijkbare vermindering van hun CO2-uitstoot.”

“Voor CityTec zelf geldt dat we de meeste impact maken door onze klanten te verduurzamen. Naast onze eigen CO2 reductie zoeken we daarom altijd naar mogelijkheden voor emissieverlaging bij onze klanten. Bij alle aanbestedingen pleiten wij bijvoorbeeld voor het gebruik van dynamische LED verlichting op gelijkspanning. Dit kan per project een CO2 reductie van minimaal 65 procent opleveren. Daarom hebben we onszelf het doel gesteld om in 2023 minimaal 15 procent van alle gegunde grote projecten met deze techniek uitvoeren.”

“Hoe sneller de energietransitie gaat, hoe meer problemen er ontstaan. Met City Tec willen we helpen om die problemen op te lossen. 2030 is al over iets meer dan 8 jaar. En 2050 is ook niet ver meer weg als je bedenkt wat er allemaal moet gebeuren. We moeten dus voortmaken. Met oplossingen zoals microgrids kunnen bedrijven ondanks de krapte op het elektriciteitsnet toch beginnen met het opwekken van duurzame energie. Zo kunnen ze sneller starten met CO2 besparen. Zodat ze vandaag kunnen beginnen en niet hoeven te wachten op technologie van morgen.”

De openbare ruimte is voor CityTec niet zomaar een werkterrein. Het is onze passie, onze inspiratiebron, waarin we onderzoekend en onbevooroordeeld speuren naar nieuwe mogelijkheden.

Vragen over onze dienstverlening? Bel ons op 088 - 100 27 00

Menu

© 2015-2023 CityTec