Oude Haven bijzonder aangelicht

Veilig en sfeervol

Met een simpele druk op de knop ontstak de Rotterdamse wethouder Eerdmans de nieuwe sfeerverlichting in het uitgaansgebied de Oude Haven. Maar het bedenken, ontwerpen en aanleggen had wat meer voeten in de aarde. De nieuwe verlichting in het gebied is het resultaat van samenwerking tussen ondernemers, bewoners en gemeente. De uitvoering van het project is door de gemeente Rotterdam uitbesteed aan CityTec. De Oude Haven is nu sfeervoller, toegankelijker én veiliger. De Oude Haven is de eerste- en dus oudste haven van Rotterdam. Vandaag geniet het gebied nationale en internationale bekendheid door onder andere het bruisende uitgaansleven en de Kubuswoningen. Ook het internationaal bekende designhotel citizenM heeft zich hier gevestigd.

Citytec Oude Haven Rotterdam

Slim gebruik van kleuren en water

De nieuwe verlichting bevordert de sfeer en toegankelijkheid van het gebied, maar draagt ook nadrukkelijk bij aan de sociale veiligheid. Voorheen kende het gebied diverse slecht verlichte plekken die door publiek, omwonenden en ondernemers als onveilig werden beleefd. De verschillende kleuren van de verlichting zorgen voor een contrast tussen de verschillende gebieden en hun functies. De warme witte kleurtemperatuur is voor terrassen, waar het gezellig en rustig is. Het water en de schepen, die het beeld bepalen van de Oude Haven, worden indirect aangelicht. Daarbij wordt slim gebruik gemaakt van de weerspiegeling van het water. De looproutes worden met blauw licht vanaf de bebouwing in de omgeving aangegeven. Om extra diepte te creëren in het aanzicht, zijn balustrades, bomen en wanden apart aangelicht.

Eb en vloed

Uitvoerder Marco Simonis van CityTec vertelt: “Het aanleggen van de nieuwe verlichting binnen de gestelde tijd was nog een hele uitdaging. Voor de verlichting van de balustrade van de brug, moesten wel bijvoorbeeld werken vanaf pontons op het water. En dan merk je ineens dat eb en vloed zelfs midden in de stad nog voor flinke hoogteverschillen zorgen. Timing is dus van groot belang."  
Het werk in de Oude Haven is uitgevoerd door een vast team, dat Rotterdam én de ondergrondse infrastructuur door en door kent. Marco: “Het lichtontwerp is helemaal nieuw. Er moesten dus de nodige nieuwe aansluitingen gerealiseerd worden. En dan komt een grondige gebiedskennis goed van pas. In samenwerking met netbeheerder Stedin hebben we het allemaal tijdig voor elkaar gekregen.”

Veiligheid

Vorig jaar is het Keurmerk Veilig Uitgaan (KVU) toegekend voor de Oude Haven. Het is daarmee het eerste uitgaansgebied in Nederland met dit keurmerk. De betrokkenheid bij ondernemers en bewoners in het gebied is hoog. De afgelopen jaren hebben ze geleerd goed met elkaar te communiceren en samen te werken en elkaars belangen te respecteren. Ook politie en gemeente hebben flink geïnvesteerd in het gebied. Dat heeft uiteindelijk het Keurmerk Veilig Uitgaan opgeleverd.

Perfect en op tijd opgeleverd

Jan Kranendonk van Gemeente Rotterdam is projectleider voor de aanleg van de verlichting in de Oude Haven. “We hebben CityTec gevraagd voor de uitvoering vanwege de kennis die ze daar hebben van het gebied en goede ervaringen uit het verleden. Het hele project in de Oude Haven is tot stand gekomen in nauw overleg met de bewoners en met de ondernemers in het gebied. Daarbij hebben we als gemeente beloofd dat we voor het eind van 2014 klaar zouden zijn. En belofte maakt schuld. Hoewel de tijd écht krap was, heeft CityTec het waargemaakt. En daarbij is een hoge kwaliteit geleverd. Het gaat allemaal om maatwerk: nieuwe armaturen, andere montages. Bovendien zijn het niet de meest voor de hand liggende plekken om de verlichting aan te brengen. En toch is het allemaal perfect en binnen de tijd opgeleverd.”

Wilt u meer weten over dit project?

Neem dan contact op met CityTec, Wilfred Akerboom, telefoon 06- 53764660, mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De openbare ruimte is voor CityTec niet zomaar een werkterrein. Het is onze passie, onze inspiratiebron, waarin we onderzoekend en onbevooroordeeld speuren naar nieuwe mogelijkheden.

Vragen over onze dienstverlening? Bel ons op 088 - 100 27 00

Menu

© 2015-2024 CityTec