Nieuwsoverzicht

23 februari 2018

Onderzoek van studenten van de Haagse Hogeschool en Hogeschool van Amsterdam bij The Green Village TU Delft geeft antwoord op deze vraag.

Bijna een jaar geleden heeft Wilfred Akerboom, van CityTec bij een NEN bijeenkomst op de TU in Delft een discussie geleid over de versnelde invoering van DC (gelijkspanning) in de openbare verlichting. Hij noemde daar voor het eerst de mogelijkheden om de combikabel met daarop zowel AC (wisselspanning) als DC te gebruiken. Op diezelfde universiteit, op het terrein van The Green Village, hebben 12 eindejaarsstudenten Elektrotechniek het afgelopen half jaar voor CityTec, in samenwerking met Stedin en Joulz, onderzoek gedaan én antwoord gekregen op deze vraag.

Waarom dit onderzoek?

In Nederland zijn verreweg de meeste lichtmasten aangesloten op een combikabel, een kabel die elektriciteit levert aan zowel woningen en gebouwen als lichtmasten. Als lichtmasten echter branden op een gelijkspanningskabel, bespaart dit veel energie en geld en is het bovendien ook nog eens veiliger. Tot nu toe is hiervoor echter wel een separaat gelijkspanningsnet voor nodig en dat is iets wat vaak nog lastig te realiseren is. De oplossing is om in de huidige combikabel naast wisselspanning voor de energievoorziening voor huizen ook een gelijkspanningscircuit voor de energievoorziening van lichtmasten te laten stromen.

The Green Village

Op de TU in Delft is de Green Village ingericht, een levend laboratorium waar onderzoekers, bedrijven en studenten samen op zoek gaan naar duurzame en innovatieve energieoplossingen. Op het terrein van The Green Village is een test-combikabel neergelegd. Studenten van de Haagse Hogeschool gaan kijken in hoeverre een AC/DC combikabel bedrijfszeker is, veilig is voor installateurs, eindgebruikers en passanten en welke apparatuur geschikt is.

combikabel 1

Het onderzoek

Deelvragen

  1. Wat zijn belangrijke parameters van de combikabel en hoe ziet het simulatiemodel voor de combikabel eruit?
  2. Hoe gedraagt de combikabel zich in de normale bedrijfssituaties (steady state bij 50 Hz?)
  3. Wordt de DC beveiliging beïnvloed door AC belasting?

Resultaten

Het simulatiemodel met de combikabel klopt met praktijkmetingen en de DC (aardlek-)beveiliging wordt NIET beïnvloed door schakelende AC belasting.

Aan de hand van de metingen die aan de kabel verricht zijn, is het duidelijk dat de inductie van de kabel de grootste invloed heeft op eventuele overspraak (elektromagnetische invloed van de ene ader op de ander)  tussen de aders. Bij grote belasting op de hoofdader is er duidelijk overspraak zichtbaar op de hulpader.

Conclusie

De eerste testen geven een positief resultaat omdat het niet is gelukt om door overspraak op de hulpaders de current router (beveiliging) te la­ten trippen. Hierbij is er geprobeerd de overspraak zo groot mogelijk te maken door o.a. het snel schakelen van grote stromen.

Het is dus mogelijk om DC op de hulpaders van de combikabel te zetten met AC op de hoofdaders.

combikabel 2

Aanbevelingen

Als vervolg op dit onderzoek is het advies de meting te herhalen, waarbij er wordt getest op een langere kabel  met moffen (aftakkingen van een kabel) en hogere stromen. Door hierbij de belasting aan het eind van de kabel te plaatsen, kan hierbij een worst-case worden gemeten welke in de praktijk  kan voorkomen. Verder was het niet toegestaan een AC kortsluiting te maken op de current router (beveiliging), wat van belang is te testen voor het garanderen van de veiligheid. Door het uitvoeren van simulaties van korstsluitingen in het simulatiemodel kan verder inzicht worden verkregen in het gedrag bij storingen in de kabelmoffen of  kabelstoringen  door graafwerkwerkzaamheden.

Conclusie CityTec

Wij zijn zeer tevreden over de resultaten van het onderzoek, de combikabel voldoet aan de verwachtingen. In samenwerking met The Green Village zal er gekeken worden naar de mogelijkheden voor een vervolgonderzoek. Ben je geïnteresseerd in het onderzoek of wil je meer weten over DC, neem dan contact op met Wilfred Akerboom tel. 06 5376 4660 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Met dank aan de studenten: Maikel Bauwens, Aran Belt, Lisanne Kesselaar, Kadri Koç, Jelle van Reeuwijk, Robin van Werkhoven, Nayib Boukadida, Menno Hondius, Marc Jagessar, Robin de Jong, Robert Meijerink, Jerry Schouten.

‘’Met behulp van nieuwe simulatiemodellen en verificatie door metingen weten we nu meer over het gedrag van gelijktijdig AC en DC over dezelfde kabel, de zogenoemde Combikabel. Met name de overspraak tussen de hoofd- en hulpaders is onderzocht in het geval van een constante belasting en kortsluiting in het AC net. De metingen en simulaties laten zien dat het technisch mogelijk moet zijn’’
Dr. ir. Peter van Duijsen, CEO Simulation Research


26 januari 2018

Met zicht op het honderdjarige bestaan van “Het Kasteel”, zoals het stadion van Sparta bekend staat,  is door de gemeente Rotterdam opdracht gegeven aan Atelier LEK om een passend nieuw lichtontwerp te maken voor de gevels van het oudste deel van het stadion.

Omdat dit deel van het stadion een monument is, was dit geen eenvoudige klus. De authentieke  sfeer van het gebouw moest bewaard blijven, terwijl er vanuit het oogpunt van evenementen en voetbalwedstrijden ook behoefte was aan wat meer “spektakel”. Iris Dijkstra, lichtontwerper van Atelier LEK, ontwierp hiervoor een plan wat beide doelen kan dienen. Traditioneel en klassiek op normale dagen van de week, uitbundig en spectaculair tijdens evenementen en voetbalwedstijden.

Om dit plan te realiseren ging Atelier LEK op zoek naar de juiste armaturen voor dit project. LED verlichting met voldoende lichtopbrengst, een mooie warm witte lichtkleur en tevens de mogelijkheid om alle denkbare kleuren te kunnen projecteren voor speciale gelegenheden. Full AVL Distribution, exclusief importeur van het Italiaanse DTS Lighting, verzorgde in samenwerking met Atelier LEK een testopstelling. De DTS Helios Bronse bleek het meest geschikte armatuur, naast de juiste lichttechnische aspecten biedt dit armatuur ook de mechanische sterkte om in openbare ruimtes gebruikt te kunnen worden. De mogelijkheid van diverse lenzen en filters biedt ontwerpers de juiste tools om het lichtbeeld te creëren wat ze voor ogen hebben.

CityTec, specialist in openbare verlichting in de gemeente Rotterdam, en HIG building solutions, die alle installatiewerkzaamheden binnen het Sparta stadion verzorgt,  gingen de samenwerking aan om de installatie conform het ontwerp aan te leggen. Een flinke klus, niet alleen omdat het straatwerk opnieuw en op maat gemaakt moest worden, ook het leidingwerk was niet eenvoudig vanwege de vele restricties in het monumentale pand. CityTec plaatste tevens enkele armaturen op masten tegenover het stadion, deze armaturen hebben de specifieke functie om de 3 torentjes en het Sparta logo te verlichten in passende kleurtemperaturen.

De installatie is helemaal klaar voor de toekomst. In de technische ruimte is een kast geplaatst met de externe DTS Drivenet leddrivers. Door deze gevoelige elektronica niet in de armaturen te plaatsen, maar in een beschermde omgeving,  is dit de meest betrouwbare vorm van het toepassen van ledarmaturen in zware omstandigheden.

Full AVL Distribution verzorgde in opdracht van Nedelko, die als sponsor van Sparta als leverancier van het geheel mocht optreden, ook de volledige aansturing van de gevelverlichting. Een speciaal door Atelier LEK ontworpen design voor de touchscreens werd geïmplementeerd in de DMX aansturing van Visual Productions. Dagelijks wordt automatisch de gevelverlichting ingeschakeld in de neutrale warmwitte kleur, maar voor evenementen kan via elke PC in het Sparta Stadion ingelogd worden om de kleuren naar keuze te kiezen.

27 oktober 2017

Het komende half jaar gaan 12 studenten op het Green Village terrein van de TU in Delft onderzoeken of een combikabel geschikt is voor zowel gelijkspanning als wisselspanning. CityTec is initiator van dit onderzoek.

CityTec is al jaren koploper op het gebied van Gelijkspanning. Omdat zij heeft gemerkt dat het aanleggen van een specifiek DC-net vaak moeilijk te realiseren is voor een gemeenten, wil zij nu onderzoeken of het mogelijk is om  in de combikabel behalve wisselspanning voor de energievoorziening voor huizen ook een gelijkspanningscircuit voor de energievoorziening van de lichtmasten te laten stromen. Op die manier hebben gebruikers wel de voordelen van gelijkspanning (veiliger, goedkoper en groener), maar hoeven zij niet een separaat DC-net aan te leggen.

TU Delft DC combikabel

Studenten van de Haagse Hogeschool gaan kijken in hoeverre een AC/DC combikabel bedrijfszeker is, veilig is voor installateurs, eindgebruikers en passanten en welke apparatuur geschikt is. De resultaten worden begin 2018 verwacht.

Meer informatie?

Neem dan contact op met Wilfred Akerboom, telefoonnummer 06 - 5376 4660

De openbare ruimte is voor CityTec niet zomaar een werkterrein. Het is onze passie, onze inspiratiebron, waarin we onderzoekend en onbevooroordeeld speuren naar nieuwe mogelijkheden.

Vragen over onze dienstverlening? Bel ons op 088 - 895 90 00

Menu

© 2015-2018 CityTec