Gelijkspanning in de Openbare Verlichting

De verwachting is dat gelijkspanning (DC) als eerste in de openbare verlichting (OVL) massaal wordt toegepast. Gemeenten hebben vergevorderde plannen om in de komende decennia vele tienduizenden kilometers nieuwe, eigen OVL-netten aan te leggen. Gelijkspanning is hiervoor om verschillende redenen (aanleg- en beheerkosten lager en het is minder storingsgevoelig) bijzonder geschikt. Het is daarbij wel zaak om verder te kijken dan kabels en stekkers, vinden de experts.

De overheid denkt mee

Het ministerie van Economische Zaken ziet in gelijkspanning belangrijke kansen voor de 'BV Nederland' en geeft een duidelijke boodschap af. Als partijen belemmeringen tegenkomen waar de overheid bij kan helpen, dan mogen ze rekenen op steun van het ministerie.

Energie akkoord (bron: SER, sept 2013, blz. 49/50)
"Voor openbare verlichting wordt gestreefd naar een versnelde renovatie van het huidige, grotendeels verouderde park. Openbare verlichting en verkeersregelinstallaties zullen ten opzichte van 2013 20% besparing leveren in 2020 en 50% in 2030. Op weg hiernaartoe is minimaal veertig procent van het bestaande openbare verlichtingspark in 2020 voorzien van slim energiemanagement en energiezuinige (LED) verlichting".

AC/DC hoe zat het ook al weer?

Gelijkspanning is een elektrische stroom met een constante stroomrichting. De spanning op de pluspool van bijvoorbeeld een batterij is steeds constant. Wisselspanning is een elektrische stroom met een wisselende stroomrichting. Precies wat de naam eigenlijk al zegt. Een voorbeeld van wisselspanning is een fietsdynamo.

Door nieuwe energietechnologie en het doorbreken van openbare verlichting gebaseerd op LED wordt het mogelijk een grote stap in verduurzaming te zetten. Daarbij kan gelijkspanning veelal toegepast worden op nieuwe én bestaande netwerken.

Voordelen van DC

Een lagere CO2 uitstoot, hogere energiebesparing en een aanzienlijke kostenverlaging door vermindering van:

  • energieconversies
  • grondstoffen verbruik, o.a. koperreductie
  • aantal schakelkasten, door langere kabels
  • aantal componenten
  • arbeidskosten

Natuurlijk zijn er vragen over deze technologie. Hieronder de meest gestelde vragen én antwoorden:

  1. V: Op welk spanningsniveau werkt een openbare verlichting installatie op gelijkspanning?
    A: De grondkabel tot aan het aansluitkastje waarin de DC-DC converter is geplaatst en dat gemonteerd is achter het mastluikje: 350 VDC. Vanaf de DC-DC converter achter het mastluikje naar het armatuur: 60 VDC.
  2. V: Zijn alle led armaturen aan te sluiten op een gelijkspannings (DC) Openbare Verlichting installatie?
    A: Ja, indien de leverancier daarin voorzien heeft. Bijvoorbeeld: de armaturen Luxis en Friso Kramer van de firma Lightwell zijn verkrijgbaar in een gelijkspanningsuitvoering.
  3. V: Zit er een driver in het armatuur?
    A: Nee, dat is niet nodig. Er wordt gebruik gemaakt van een DC-DC converter die achter het mastluikje is geplaatst.
  4. V: Is er bij een openbare verlichting installatie op gelijkspanning sprake van een vermogensfactor (power factor)?
    A: Nee, bij gelijkspanning bestaat geen vermogensfactor(power factor).
  5. V: In het kader van veiligheid: Hoe snel wordt het systeem elektrisch afgeschakeld bij een kortsluiting?
    A: Binnen in 1 milliseconde, ruim 3000 keer sneller dan in een wisselspanning installatie.

U wilt de openbare verlichtingsdoelstellingen uit het energieakkoord realiseren? Gelijkspanning kan daar substantieel aan bijdragen.  

Meer weten?

Neem contact op met:

Tom de Vries,  06-31662556 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Jos Markus, 06-53732110 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wilfred Akerboom, 06-53764660 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Derk Bouma, 06-31908145 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees ook het artikel in 'Straatbeeld' (februari 2014)

De openbare ruimte is voor CityTec niet zomaar een werkterrein. Het is onze passie, onze inspiratiebron, waarin we onderzoekend en onbevooroordeeld speuren naar nieuwe mogelijkheden.

Vragen over onze dienstverlening? Bel ons op 088 - 100 27 00

Menu

© 2015-2024 CityTec