Eerste gelijkspanningsnet op bedrijventerrein

Afvalzorg en CityTec hebben op 12 mei 2014 een contract ondertekend voor het vervangen van de bestaande openbare verlichting op bedrijventerrein De Liede door duurzame led-verlichting die gevoed wordt door gelijkspanning. De provincie ondersteunt dit innovatieve project middels subsidie. Dit is het eerste moderne gelijkspanningsnet in Nederland dat op een bedrijventerrein geïnstalleerd zal worden.

Duurzaam

Aanleiding is het streven van Bert van Dijk, rentmeester die namens Afvalzorg bedrijventerrein De Liede beheert, om zowel energie als kosten te besparen. “Wij kijken kritisch naar de duurzame kant van onze organisatie en zijn daarom zeer verheugd dat we het eerste bedrijventerrein in Nederland zijn waar gelijkspanning toegepast zal worden. De led-lampen zullen 71% minder energie verbruiken waardoor de CO2-uitstoot met 11.559 kg per jaar omlaag zal gaan. De ingebruikname van het duurzame verlichtingsnet vindt in oktober 2014 plaats, en wel op een feestelijke manier.”

Gelijkspanning

Zowel Afvalzorg als CityTec kijken uit naar een vruchtbare samenwerking. Geert Meijer, directeur van CityTec, licht toe: “Afvalzorg kiest bewust voor een innovatieve en duurzame oplossing op De Liede. De voordelen van led-verlichting – minder verbruik en een langere levensduur – zijn al langer bekend. Maar juist de combinatie met gelijkspanning en intelligente besturing is uniek: hierdoor wordt de verlichting niet alleen duurzamer, maar ook slimmer. Bijvoorbeeld omdat iedere lamp apart en vanaf afstand gedimd en gecontroleerd kan worden. Zo kan de verlichting ’s nachts of in het weekend worden gedimd, maar indien nodig wel plaatselijk maximaal licht geven bij calamiteiten. Meer voordelen voor de gebruikers van het bedrijventerrein zijn dat dit gelijkspanningsnet minder storingsgevoelig is dan een gangbaar laagspanningsnet.” 

Gerard den Hartog Commercieel directeur Cityteclinks en Bert Krom directeur Afvalzorg

De openbare ruimte is voor CityTec niet zomaar een werkterrein. Het is onze passie, onze inspiratiebron, waarin we onderzoekend en onbevooroordeeld speuren naar nieuwe mogelijkheden.

Vragen over onze dienstverlening? Bel ons op 088 - 100 27 00

Menu

© 2015-2024 CityTec