Eerste gelijkspanningsnet bedrijventerrein in gebruik genomen

Op dinsdag 21 oktober is de nieuwe openbare verlichting gevoed door gelijkspanning op bedrijventerrein De Liede (gemeente Haarlemmermeer) op een feestelijke manier in gebruik gesteld. Dit is het eerste moderne en duurzame gelijkspanningsnet in Nederland dat op een bedrijventerrein is geïnstalleerd. Het gelijkspanningsnet is aangelegd door CityTec. 

De wethouder van Haarlemmermeer en de gedeputeerde van de provincie Noord-Holland waren aanwezig. Zij spraken lovende woorden over dit bijzondere project. Tijdens het officiële openingsmoment werd een groot scherm onthuld dat aan het begin van het terrein wordt geplaatst. Zo kan iedereen zien dat hier (én bij CityTec) duurzaamheid hoog op de prioriteitenlijst staat.

Licht op maat door gelijkspanning

"De ledverlichting op gelijkspanning kan heel goed gedimd worden zonder dat dit ten koste gaat van de lichtkwaliteit", aldus Geert Meijer (directeur CityTec). In geval van een calamiteit of bij bedrijvigheid kan het lichtniveau dan weer met een druk op de knop worden verhoogd." Dit werd gelijk gedemonstreerd bij de officiële openingshandeling door John Nederstigt, wethouder van de gemeente Haarlemmermeer. Namens de provincie Noord-Holland was gedeputeerde Jan van Run aanwezig. Zowel de gemeente als de provincie waren nauw betrokken bij dit project en hebben het mede mogelijk gemaakt.

Duurzaam

Aanleiding voor het gelijkspanningsnet is het streven van Bert van Dijk, die namens Afvalzorg bedrijventerrein De Liede beheert, om zowel energie als kosten te besparen. De oude verlichting had een verbruik van 90W maar de nieuwe led-verlichting slechts maximaal 60W en kan op elk gewenst moment gedimd worden naar 20W. Hierdoor verbruiken we 71% minder energie waardoor de CO2-uitstoot op jaarbasis met 11.559 kg omlaag zal gaan. Bovendien is het mooi en prettig licht. We zijn er trots op dat we het eerste bedrijventerrein zijn waar de openbare verlichting is vervangen door duurzame led-verlichting gevoed door gelijkspanning."

Foto bord

De openbare ruimte is voor CityTec niet zomaar een werkterrein. Het is onze passie, onze inspiratiebron, waarin we onderzoekend en onbevooroordeeld speuren naar nieuwe mogelijkheden.

Vragen over onze dienstverlening? Bel ons op 088 - 100 27 00

Menu

© 2015-2024 CityTec