Wassenaar ziet door de bomen het bos weer

Daglicht is lang niet overal gelijk. Neem de gemeente Wassenaar. Die kent zowel bosrijke als bebouwde gebieden. De bomen maken dat het op sommige plaatsen eerder donker is. En dus zou de openbare verlichting daar eerder moeten gaan branden dan in de lichtere, bebouwde gebieden. Dat gebeurt sinds kort dan ook automatisch. Dat wordt mogelijk gemaakt door het slimme openbare verlichtingssysteem, dat door CityTec is ontwikkeld en in Wassenaar is aangelegd.

Voor het slimme openbare verlichtingssysteem in Wassenaar wordt gebruik gemaakt van het Power Line-principe, datacommunicatie via het elektriciteitsnet. Dit maakt het mogelijk de verlichting nauwkeurig te sturen en aan te passen aan de omstandigheden. Dit draagt niet alleen bij aan de sociale- en verkeersveiligheid. Het levert ook een mooie energiebesparing op: zo’n 3 procent. Dirk Boonekamp, verantwoordelijk voor de openbare verlichting in Wassenaar, is enthousiast: “Het werkt perfect!”. 

Storing direct verhelpen

Met behulp van Power Line-communicatie wordt het hele openbare verlichtingsnet continu bewaakt op kabelstoringen. Is er een storing, dan wordt die direct, automatisch gemeld. Als eigenaar van het net, kan de gemeente meteen opdracht geven om een storing op te lossen.

De gemeente Wassenaar is inmiddels overtuigd van de mogelijkheden van Power Line-technologie. Daarom wordt het systeem op korte termijn uitgebreid met de bewaking van de verkeersregelinstallaties en wil men de monitoring van de 160 rioolpompstations in de gemeente ook via het openbare verlichtingsnet laten verlopen.

'Perfecte werking en nog goedkoper ook'

Dirk Boonekamp van de gemeente Wassenaar is verantwoordelijk voor de openbare verlichting. Hij ziet volop voordelen in het systeem dat CityTec heeft gerealiseerd. “De meeste aangeboden ‘slimme’ openbare verlichtingssystemen werken met GSM-modules. We hebben uitgerekend dat we dan al zo’n 26 duizend euro per jaar kwijt zouden zijn aan kosten voor dataverkeer door een telecomprovider! Power Line-technologie is goedkoper en ik kan alleen maar zeggen: het werkt perfect. Het mooie is ook dat het communicatienetwerk zelf herstellend is. Als een kabel er even uitligt, bijvoorbeeld doordat een mast wordt omvergereden, dan ‘zoekt’ hij na reparatie zélf zijn plek weer in het netwerk. Het systeem waar we voor gekozen hebben, kan worden afgestemd op de hoeveelheid daglicht in de omgeving, waardoor het verlichtingsniveau altijd past bij de omstandigheden. Dit levert ons een extra elektriciteitsbesparing op van 3 procent. Elektriciteit is een substantiële kostenpost en dus onderzoeken we alle mogelijkheden die kunnen resulteren in minder energieverbruik.”

Meer weten?

Meer weten over intelligente openbare verlichting? Bel of mail met Wilfred Akerboom, accountmanager CItyTec.
Telefoon 06- 53764660 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De openbare ruimte is voor CityTec niet zomaar een werkterrein. Het is onze passie, onze inspiratiebron, waarin we onderzoekend en onbevooroordeeld speuren naar nieuwe mogelijkheden.

Vragen over onze dienstverlening? Bel ons op 088 - 100 27 00

Menu

© 2015-2024 CityTec