Stadskanaal eerste gemeente in Nederland met gelijkspanningsnet

Gemeente Stadskanaal en CityTec hebben op woensdag 21 mei een contract ondertekend voor het vervangen van de bestaande openbare verlichting in het centrum van Musselkanaal (gemeente Stadskanaal) door duurzame LED-verlichting die wordt gevoed door een bijna 2 kilometer lang gelijkspanningsnet. Stadskanaal is hiermee de eerste gemeente in Nederland met een gelijkspanningsnet.

In totaal plaatst CityTec 44 nieuwe lichtmasten met LED-armaturen in het centrum. 12 hiervan hebben een ‘huid’ van zonnepanelen met bovenop een windmolentje. Door de nieuwe lichtmasten wordt het plein beter verlicht dan voorheen het geval was. Op het dak van de muziekkapel die op het plein staat komen zonnepanelen. Verder zal het centrum dynamisch verlicht en gemonitord worden zodat de verlichting naar wens kan worden aan- en uitgeschakeld en eventuele storingen snel kunnen worden verholpen.

De voordelen van led-verlichting – minder verbruik en een langere levensduur – zijn al langer bekend. Maar juist de combinatie met duurzame opwekking, gelijkspanning en intelligente besturing is uniek: hierdoor wordt de verlichting niet alleen duurzamer, maar ook slimmer. Bijvoorbeeld omdat iedere lamp apart en vanaf afstand gedimd en gecontroleerd kan worden. Zo kan de verlichting ’s nachts of in het weekend worden gedimd, maar indien nodig wel plaatselijk maximaal licht geven bijv. bij calamiteiten. Meer voordelen voor de gebruikers van het dorpscentrum zijn dat dit gelijkspanningsnet minder storingsgevoelig is dan een gangbaar laagspanningsnet.

stadkanaal gelijkspanning

Wethouder Roelof Plieger (links) en Directeur CityTec Geert Meijer (rechts)

De openbare ruimte is voor CityTec niet zomaar een werkterrein. Het is onze passie, onze inspiratiebron, waarin we onderzoekend en onbevooroordeeld speuren naar nieuwe mogelijkheden.

Vragen over onze dienstverlening? Bel ons op 088 - 100 27 00

Menu

© 2015-2024 CityTec