Hard bewijs voor gelijkspanningsconcept bedrijventerrein De Liede

Ruim 70% energiebesparing met CityTec’s OV-gelijkspanningsnet

Bij CityTec zijn we al enige tijd overtuigd van de toegevoegde waarde van gelijkspanning in openbare verlichting, zeker als je dat combineert met intelligente besturing. Maar overtuiging is één ding, het leveren van harde bewijzen uit de praktijk is weer iets anders. Daarom keken we met grote belangstelling uit naar de data van Bedrijventerrein De Liede (Haarlemmermeer). Daar heeft CityTec een gelijkspanningsnet aangelegd voor de openbare verlichting, dat sinds oktober 2014 in bedrijf is. De resultaten overtreffen elke verwachting. Het door CityTec gerealiseerde gelijkspanningsconcept leverde in deze eerste winter een energiebesparing op van maar liefst ruim 70%! De verwachtte CO2-uitstoot gaat daardoor per jaar met bijna 12 ton omlaag.

gelijkspanning voor na

Duurzaam karakter

De eerste gebruiksgegevens van het gelijkspanningsnet op bedrijventerrein De Liede werden bekend gemaakt tijdens de officiële ingebruikname van het net. De openingshandeling werd verricht door dhr. John Nederstigt, wethouder van de gemeente Haarlemmermeer. Namens de provincie Noord-Holland was gedeputeerde Jan van Run aanwezig. Zowel de gemeente als de provincie waren nauw betrokken bij dit project en hebben het mede mogelijk gemaakt, vanwege het duurzame karakter.

Licht op maat

De Liede is het eerste bedrijventerrein in Nederland waarbij openbare verlichting gevoed wordt door gelijkspanning (in plaats van wisselspanning). De oude verlichting had een verbruik van 90W, de nieuwe led-verlichting slechts maximaal 60W. Op momenten dat er weinig activiteit is, wordt het licht gedimd naar 20W. Wordt het weer drukker of bij calamiteiten, dan wordt de lichtsterkte eenvoudig opgevoerd. “De ledverlichting op gelijkspanning kan heel goed gedimd worden zonder dat dit ten koste gaat van de lichtkwaliteit”, legt Geert Meijer, directeur van CityTec, uit. “In geval van een calamiteit of bij bedrijvigheid kan het lichtniveau dan weer met één druk op de knop worden verhoogd.”

Minder storingen en tevreden gebruikers

Volgens de ontwerpers en technici van CityTec zou een gelijkspanningsnet, behalve energiebesparend, minder storingsgevoelig zijn. Ook die aanname is uitgekomen: er zijn aanzienlijk minder storingen dan voorheen. Storingen die er wél zijn, kunnen sneller worden opgelost. Nog een belangrijk voordeel van de nieuwe openbare verlichting, is dat gebruikers het licht als mooi en prettig blijken te ervaren.

Meer informatie

Meer informatie? Neem dan contact op met Wilfred Akerboom van CityTec. Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., telefoon 06 5376 4660.

De openbare ruimte is voor CityTec niet zomaar een werkterrein. Het is onze passie, onze inspiratiebron, waarin we onderzoekend en onbevooroordeeld speuren naar nieuwe mogelijkheden.

Vragen over onze dienstverlening? Bel ons op 088 - 100 27 00

Menu

© 2015-2024 CityTec