Project informatie

Categorie: Projectmanagement

Speurhonden verbluffen met opsporen kabelstoringen

Complexe- en sluimerstoringen in ondergrondse kabelnetten voor openbare verlichting zijn soms moeilijk op te sporen. Hoe makkelijk zou het niet zijn als iemand je precies de weg zou wijzen naar die kapotte mof of aangetikte kabel? CityTec heeft een pilot gedaan met een Belgische ploeg van vier herdershonden met hun begeleiders. Zij lieten zien dat getrainde honden verbluffend goed zijn in het tot op decimeters nauwkeurig opsporen van de vreemdste storingslocaties.

Geur van kortsluiting

Het speurhondenteam is van de firma The Sniffers. De honden worden speciaal getraind in het ruiken van bepaalde stoffen die vrijkomen bij kortsluiting en sluimerstoringen. Ze kunnen die geuren zelfs door een flinke laag grond en bestrating heen perfect oppikken, bleek tijdens de pilot. Er zijn tal van locaties bezocht waar sluimerstoringen werden verwacht. De honden vonden vrijwel alle storingen, ook op moeilijke en drukke plaatsen midden in de stad.   

Specifieker trainen

Tijdens de evaluatie bleken de begeleidende CityTec-collega’s enthousiast over de resultaten. Ook de hondenbegeleiders waren tevreden, al denken ze dat de resultaten nóg beter kunnen. Guido van Baelen van The Sniffers: “Als we méér stoffen verzamelen die in Nederland in de netten worden gebruikt, dan kunnen we de honden nog specifieker trainen.”

Inmiddels is het speurhondenteam al meerdere keren succesvol ingezet om moeilijk vindbare sluimerstoringen op te sporen, waarna CityTec ze definitief heeft opgelost. 

De openbare ruimte is voor CityTec niet zomaar een werkterrein. Het is onze passie, onze inspiratiebron, waarin we onderzoekend en onbevooroordeeld speuren naar nieuwe mogelijkheden.

Vragen over onze dienstverlening? Bel ons op 088 - 100 27 00

Menu

© 2015-2024 CityTec