Project informatie

Locatie: Zaanstad
Categorie: Openbare verlichting

Calamiteitenverlichting Zaanstad

Uitgaan doe je voor de gezelligheid. Warme, gedimde openbare verlichting draagt daar aan bij. Maar als er in een uitgaansgebied onverhoopt iets mis gaat, dan zou je als politieagent of hulpverlener dolgraag een flinke lamp willen aansteken om goed te zien wat er precies gebeurt. In Zaanstad kan dat sinds kort: met één telefoontje wordt een hele zone van het uitgaansgebied -tijdelijk - fel uitgelicht. Een simpele én slimme vorm van calamiteitenverlichting, ontwikkeld door openbare verlichtingsspecialist CityTec, die uiterst effectief blijkt.

Uitgangspunt van het systeem in Zaanstad, is dat de normale, warme natriumverlichting blijft zoals die is. Aan een aantal lichtmasten is op basis van een speciaal lichtplan een led-spot bevestigd, die fel wit licht afgeeft. Deze led-spots kunnen met een radiofrequent signaal aan- en uitgezet worden. De centrale waarin dat gebeurt, wordt door hulpdiensten met behulp van een telefoonnummer bediend. Zo kun je het lichtbeeld in een handomdraai veranderen. Warm en gedimd als het kán en koud en helder als het moet. Het koude licht geeft een helder signaal aan het publiek: de ‘pret’ is voor eventjes voorbij.

Geen schep in de grond

De calamiteitenverlichting in Zaanstad is gebouwd met bestaande componenten. Voor de aanleg hoeft geen schep in de grond. De led-spots kunnen gemakkelijk gemonteerd worden op bestaande masten. Ze bevatten een RF-chip, die communicatie mogelijk maakt. Vanuit een centraal punt wordt het aan- of uit signaal verstuurd, op basis van een telefoontje van iemand die bevoegd is om de lichten te bedienen.

De voordelen van deze vorm van calamiteitenverlichting zijn divers. Rond sluitingsuur en bij ongewenste situaties heeft het felle licht als effect dat het publiek kalmeert. Eventuele onruststokers weten dat ze duidelijk zichtbaar- en dus op te sporen zijn. Hulpverleners, tenslotte, kunnen bij calamiteiten hun werk beter doen. Dit alles wordt gerealiseerd tegen beperkte kosten, omdat er geen extra infrastructuur aangelegd hoeft te worden. 

De openbare ruimte is voor CityTec niet zomaar een werkterrein. Het is onze passie, onze inspiratiebron, waarin we onderzoekend en onbevooroordeeld speuren naar nieuwe mogelijkheden.

Vragen over onze dienstverlening? Bel ons op 088 - 100 27 00

Menu

© 2015-2024 CityTec