Project informatie

Locatie: Alphen a/d Rijn
Categorie: Openbare verlichting

"Elektriciteit Anders" maakt OV veilig én duurzaam

De wijk Ecolonia Alphen a/d Rijn dient al twintig jaar als proeftuin op het gebied van energiebesparing en milieuvriendelijker wonen. Nu is de buurt toe aan vernieuwing van diverse openbare voorzieningen. Ook de openbare verlichting is aan de beurt. Alle ruim 100 lichtmasten in Ecolonia worden door CityTec voorzien van nieuwe, zuinige led-verlichting. Maar de échte innovatie zit onder de grond. Ecolonia krijgt ‘Elektriciteit Anders’.

We zijn ons er nauwelijks van bewust, maar elektriciteit komt in twee smaken: wisselspanning en gelijkspanning. Traditioneel worden elektriciteitsnetten aangelegd voor wisselspanning. Ecolonia krijgt voor de openbare verlichting een gelijkspanningsnet. Elektriciteit Anders, dus. Daar zijn diverse goede redenen voor. In de eerste plaats is gelijkspanning duurzaam. Bijna alle moderne elektrische apparaten - ook led-lampen - werken op gelijkspanning. Bij de conversie van wissel- naar gelijkspanning gaat energie verloren. Gelijkspanningsnetten bevatten bovendien minder kwetsbare componenten, waardoor er minder storingen zullen voorkomen in de openbare verlichting. Het gelijkspanningsnet is bovendien zeer geschikt als data-netwerk. Daardoor kan de openbare verlichting volledig dynamisch bestuurd worden en worden storingen direct zichtbaar. Voor gelijkspanning zijn ten slotte minder schakelkasten nodig in de openbare ruimte. Dat oogt prettiger én is goedkoper in aanleg en onderhoud. 

De openbare ruimte is voor CityTec niet zomaar een werkterrein. Het is onze passie, onze inspiratiebron, waarin we onderzoekend en onbevooroordeeld speuren naar nieuwe mogelijkheden.

Vragen over onze dienstverlening? Bel ons op 088 - 100 27 00

Menu

© 2015-2024 CityTec