Project informatie

Categorie: Energiebesparing / MVO

Innovatief noodarmatuur verlicht bij kabelstoring

CityTec heeft een oplaadbaar noodarmatuur ontwikkeld, dat ingezet wordt als de reguliere openbare verlichting langdurig uitvalt. Het eenvoudig te monteren armatuur brengt langdurig verlichting zonder bijladen: vanaf zo’n 12 dagen rond de koudste en donkerste dagen van het jaar, tot tegen de 30 dagen in de zomer. Geladen met groene stroom, biedt het oplaadbare noodarmatuur een effectief, duurzaam én geluidloos alternatief waar standaard-noodoplossingen bij langdurige storingen, zoals een generator, niet mogelijk of ongewenst zijn. De speciale accu’s belasten het milieu niet én zijn volkomen veilig.

Verkeers- en sociale veiligheid

tijdelijke verlichtingLangdurige uitval van de openbare verlichting is meestal het gevolg van een kabelstoring. Het opsporen en repareren daarvan is soms een buitengewoon lastige opgave. Ondanks alle inspanningen die worden gedaan om de storing te lokaliseren, komt het voor dat straten het dagen of zelfs weken moeten doen zonder afdoende openbare verlichting. Een ongewenste situatie met het oog op de verkeers- en sociale veiligheid. Met name voor woonwijken is een tijdelijke oplossing niet zomaar voorhanden. Het plaatsen van een generator, bijvoorbeeld, wat in het buitengebied nog wel een optie kan zijn, is hier alleen al vanwege het geluid geen goed alternatief. Het noodarmatuur van CityTec biedt dan uitkomst.

Bewoners blij

Ontwerper van het noodarmatuur is John Barendregt, test engineer bij de afdeling Innovations van CityTec. John: “We hebben er een tijd aan gewerkt om tot een versie te komen die eenvoudige te monteren is, niet te zwaar is én toch langdurig verlichting geeft. Daar zijn we nu in geslaagd en sinds januari zijn een vijftal exemplaren klaar voor gebruik.” En er is direct vraag naar! Recent zijn er bijvoorbeeld drie in gebruik geweest in een industriegebied waar een lastige kabelstoring zat. In januari zijn er nog vier ingezet in een afgelegen dorp waar het aardedonker was. De bewoners waren dan ook heel tevreden met de noodverlichting. Uiteraard worden bij toenemende vraag méér exemplaren geproduceerd van het noodarmatuur.

Unieke eigenschappen

De gebruikte accu’s hebben een unieke samenstelling, waardoor ze langer meegaan én veiliger zijn dan de gebruikelijke lood of Lithium-ion accu's. De temperatuur heeft weinig invloed op de capaciteit, ze zijn de helft lichter dan loodaccu’s met een vergelijkbare capaciteit en ze belasten het milieu niet. En ook de veiligheid is gewaarborgd: waar lithium-ion batterijen heftig kunnen branden, neutraliseert deze accu zichzelf bij oververhitting.  

De openbare ruimte is voor CityTec niet zomaar een werkterrein. Het is onze passie, onze inspiratiebron, waarin we onderzoekend en onbevooroordeeld speuren naar nieuwe mogelijkheden.

Vragen over onze dienstverlening? Bel ons op 088 - 100 27 00

Menu

© 2015-2024 CityTec